Βιογραφικό

ΠΕΤΡΟΣ Ο Ζ΄ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

petros_Z
-Γεννήθηκε το 1949 στο Συγχαρί της κατεχόμενης σήμερα Κύπρου.

-Το 1961 σε ηλικία 12 ετών, εισήχθη Δόκιμος Μοναχός στην ιστορική Μονή Μαχαιρά της Κύπρου

-Το Δεκέμβριο του 1970 και σε ηλικία 21 ετών, εντάσσεται στον Κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως Αρχιδιάκονος του Πατριάρχου Νικολάου ΣΤ΄.

-Σπουδάζει στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών και το 1978 σε ηλικία 29 ετών με το περάς των Σπουδών, χειροτονείται Πρεσβύτερος στη Ιερά Μονή Πεντέλης από τον Ηγούμενό της και Επίσκοπο Δωδώνης (το σημερινό Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο).

-Επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια και ο Πατριάρχης Νικόλαος τον προχειρίζει σε Αρχιμανδρίτη και τον τοποθετεί Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου.

-Μετεκπαιδεύεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας σε θέματα Ιεραποστολής.

-Τον Οκτώβρη του 1980 ο Πατριάρχης τον αποστέλλει στη Ν. Αφρική. Διορίζεται εκεί Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως & Πρετορίας.

-Τον Ιούλιο του 1983 και σε ηλικία 34 ετών εκλέγεται παμψηφεί από την Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε Επίσκοπο Βαβυλώνος.
Τοποθετείται για δεύτερη φορά Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο, η δε χειροτονία του σε Επίσκοπο, έγινε στην Κύπρο στην Μονή Μαχαιρά, από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

-Τον Ιούλιο του 1990 και σε ηλικία 41 ετών επί Πατριάρχου Παρθενίου Γ΄, εκλέγεται Μητροπολίτης Άκκρας και πάσης Δυτικής Αφρικής και τον Οκτώβριο του 1991 διορίζεται Πατριαρχικός Έξαρχος στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως.

-Το Νοέμβριο του 1994 μετονομάζεται σε Μητροπολίτη Καμερούν και Δυτικής Αφρικής.

-Στις 21 Φεβρουαρίου 1997 και σε ηλικία 48 ετών, εκλέγεται από την Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ως Πέτρος ο Ζ΄.

-Ενθρονίζεται στην Αλεξάνδρεια στις 9 Μαρτίου 1997 και στις 17 Μαρτίου στο Κάιρο.

-Στα επόμενα χρόνια περιοδεύει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Αφρικής, σε όλες τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, μετέχει σε Συνέδρια και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο, ανακαινίζει εκ θεμελίων τα Μέγαρα και τους Ναούς στην Αίγυπτο, προωθεί στην Ι. Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την εκζήτηση συγνώμης μετά από 110 χρόνια στον Άγιο Νεκτάριο, για όσα αυτός υπέστη εκεί ως Μητροπολίτης Πενταπόλεως, από άλλους Μητροπολίτες, Κληρικούς και τον Πατριάρχη Σοφρόνιο.

-Στη σύντομη Πατριαρχεία του, ιδρύει νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές και επί ημερών του προσέρχονται στο Πατριαρχείο και τις Μητροπόλεις για να υπηρετήσουν, κληρικοί από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ αθρόα προσέρχονται να χειροτονηθούν και νέοι Κληρικοί σε αυτό. Ίδρυσε τον ΜΚΟ “Αλεξανδρινός Φάρος”, το Ίδρυμα “Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων” και το “Ίδρυμα Συμπαραστάσεως Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας”.

-Είναι ο μόνος Πατριάρχης Αλεξανδρείας που στην ιστορία του των τελευταίων 100 χρόνων δεν υπέκυψε σε συμφέροντα, δεν ακούμπησε στο μπράτσο κανενός άλλου προκαθημένου και ήταν αυτεξούσιος κρατώντας το Πατριαρχείο του στο ύψος του και στην βαριά και μακραίωνη ιστορία του.

-Η προσφορά και παρουσία του Πατριάρχου Πέτρου, διακόπηκε απρόσμενα στο αποκορύφωμα της δράσης του σε ηλικία μόλις 55 ετών, την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2004, με την πτώση του Σινούκ.