Έργο του

Αυτός ήταν ο Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ’

petrospj_1Ο Μακαριστός Πάπας και Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ’, στα επτά χρόνια Πατριαρχείας του χειροτόνησε νέους κληρικούς και επισκόπους που επάνδρωσαν την Ιεραποστολή και ενίσχυσαν το πνευματικό έργο του Πατριαρχείου σε ολόκληρη την Αφρική πιστός στο «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη».

Μέσα στα επτά αυτά χρόνια προέβη σε εκ βάθρων ανακαινίσεις του Πατριαρχικού Μεγάρου στην Αλεξάνδρεια, της Επιτροπείας Καΐρου και των Ιερών Ναών στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο.

Δημιούργησε και άφησε πίσω του έργο που είχε να δει το Πατριαρχείο πάνω από σαράντα χρόνια.

Ήταν ο Πατριάρχης που ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου την εκζήτηση συγνώμης απ τον Άγιο Νεκτάριο για το διωγμό που υπέστη από το Πατριαρχείο τον προηγούμενο αιώνα που υπηρετούσε ως Μητροπολίτης Πενταπόλεως.

petrospj_2Τίμησε τον Άγιο με κάθε τρόπο και ανακαίνισε τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο που λειτουργούσε ο Άγιος Νεκτάριος, καθώς και το κελί στο οποίο διέμενε, δημιουργώντας και παρεκκλήσιο στο ισόγειό του .

Μπορεί να θεωρηθεί ως ο πραγματικός αναμορφωτής, ιεραπόστολος και ανακαινιστής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Ο Μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος ορφανό παιδί μεγάλωσε από την ηλικία των οκτώ ετών στο Ιστορικό Μοναστήρι του Μαχαιρά στη Κύπρο και διακόνησε την Εκκλησία ως την ηλικία των 55 ετών που έχασε τη ζωή του σε ένα ακόμη αδιευκρίνιστο αεροπορικό ατύχημα.

Είναι ο Πατριάρχης που η πορεία του και το έργο του μπορεί να ναι διδαχή για πολλούς στο μέλλον.

Περισσότερα για τον Μακαριστό Πατριάρχη μπορείτε να διαβάσετε στα αρχεία που ακολουθούν: