Ιδρυτής

petros_1Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΜΑΣ

Το 1998 ξεκινά μια νέα πορεία στο ιστορικό Ελληνο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Μετά την εκδημία του Πατριάρχου Παρθενίου εξελέγη να διακονήσει τον Θρόνο του Αγίου Μάρκου (ιδρυτή του Πατριαρχείου) ο από Καμερούν Μητροπολίτης Πέτρος Παπαπέτρου.

Παρέλαβε ένα Πατριαρχείο με μια αισθητή εικόνα «γήρανσης» και αδιαφορίας πολλών εκ των συντελεστών του, που άμεσα έπρεπε να αναδιοργανωθεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τα δεδομένα που επιτάσσει και η Παράδοση αλλά και οι συνθήκες της εποχής με τους φρενώδεις ρυθμούς.

Σε ηλικία 47 ετών, ο νέος Πατριάρχης Πέτρος με εμπειρία και παρουσία στο Πατριαρχείο από διάφορες σημαντικές θέσεις επί σειρά 30 ετών, έβαλε ως γνώστης των προβλημάτων και αναγκών του, τα ισχυρά θεμέλια για την επόμενη μέρα.

Ίδρυσε νέες Μητροπόλεις και Επισκοπές, ανακαίνισε ναούς και κτίρια και ίδρυσε ιδρύματα και τον ΜΚΟ «Αλεξανδρινό Φάρο».
Δημιούργησε σε μόλις επτά χρόνια, όσα δεν είχαν κάνει προκάτοχοί του τα προηγούμενα 40 χρόνια.

Στόχος και σκοπός του Πατριάρχη Πέτρου ήταν να κάνει πέρα απ το Ιεραποστολικό και Αναπτυξιακό έργο για τους λαούς της Αφρικής. Σχολεία, μικρές κλινικές, ορφανοτροφεία, γεωτρήσεις, πιλοτικές καλλιέργειες και στήριξη με κάθε τρόπο κατοίκων των χωρών αυτών. Την οργάνωση και διαχείριση αυτού του μακρόπνοου και καίριου έργου ανέλαβε ο ΜΚΟ «Αλεξανδρινός Φάρος».

Στο πρώτο έτος λειτουργίας του το 2003-2004 είχε δημιουργήσει φακέλους με σχεδιασμό έργων ύψους 100 εκ. ευρώ για την επόμενη πενταετία σε 30 χώρες της Αφρικής.

Για το λόγο αυτό και κατ εντολή του Πατριάρχου Πέτρου ο διευθυντής τότε του ΜΚΟ Απόστολος Φορλίδας, ταξίδεψε στο Παρίσι για συναντήσεις με στελέχη από τον Οργανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας, την UNESCO, στις Βρυξέλλες με στελέχη Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγοντες και το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις υπο-σαχάριες χώρες της Αφρικής, κλπ.

Η προτροπή του Πατριάρχου Πέτρου προς όλους αυτούς τους φορείς, ήταν να στηρίξουν το έργο ανάπτυξης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η ύπαρξη κλιμακίων του Πατριαρχείου με Μητροπόλεις και Επισκοπές και στελεχιακό δυναμικό, ήταν το εργαλείο για να αποδεχθούν οι φορείς αυτοί τις προτάσεις του Πατριάρχη και να στηρίξουν στη πορεία και οικονομικά βιώσιμες αναπτυξιακές δράσεις σε χώρες της Αφρικής.

Ο αδόκητος θάνατος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ΄ στις 11 Σεπτέμβρη του 2004 κατά τη πτώση ελικοπτέρου σινούκ στο οποίο επέβαινε, ανέτρεψε όλο το σχεδιασμό.

faros_alexΗ διάδοχος κατάσταση δεν θέλησε να διατηρήσει τον Οργανισμό του Πατριαρχείου για δικούς της λόγους. Έτσι το ποσό των 100 εκ. ευρώ που θα συγκεντρώνονταν από τους διεθνείς Οργανισμούς δεν έφτασε ποτέ στην Αφρική μιας και ο Μακαριστός Πατριάρχης δεν είχε προλάβει να υπογράψει τις αντίστοιχες συμφωνίες με τους διεθνείς φορείς και η νέα διάδοχος κατάσταση δεν μπήκε σε καμιά διαδικασία να τα διασφαλίσει.

Από το 2004 και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Πέτρου και με όλα αυτά, τα μέλη του ΜΚΟ θέλησαν να συνεχίσουν τη λειτουργία του στη μνήμη του ιδρυτή του, αλλά και στη μνήμη των υπολοίπων θυμάτων – επιβατών του σινούκ και ειδικότερα του ως τότε Προέδρου του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Αλεξανδρινός Φάρος» Πάτροκλου – Αριστείδη Παπαστεφάνου και των μελών του Οργανισμού, Μητροπολίτου Καρθαγένης Χρυσόστομου Παπαδόπουλου, του Νομικού Συμβούλου & διακεκριμένου ποινικολόγου Γεώργιου Μαύρου και του Σπυρίδωνα Κουρσάρη που ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου.

Κατόπιν τούτων τα μέλη του ΜΚΟ αποφάσισαν παμψηφεί όπως αυτός μετονομαστεί σε «ΦΑΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ». Ανελλιπώς από τότε λειτουργεί σε πείσμα των καιρών και των ανθρώπων.