Οργανισμός

Ένας ανεξάρτητος Οργανισμός

Ο «Φάρος Ελπίδας» είναι μια ανανεωμένη και ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση, που δραστηριοποιείται με έδρα της την Αθήνα σε διάφορους τομείς, προσπαθώντας να ενισχύσει τοπικές κοινωνίες χωρών που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά συμβάλλοντας και με δράσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα με ΟΤΑ και άλλους φορείς. Για το λόγο αυτό εκπροσωπείται ή διαθέτει παραρτήματα.
Το 2003, μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων ενασχολήσεων, συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν αρχικά τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Αλεξανδρινός Φάρος», που ήταν επιθυμία και όραμα, του Μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ΄.

Υπήρξε ο επίσημος ΜΚΟ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Ο “Αλεξανδρινός Φάρος”, ήταν ο επίσημος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και είχε αναλάβει αποκλειστικά τότε τον σχεδιασμό του ανθρωπιστικού – κοινωνικού, αλλά και αναπτυξιακού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στις χώρες της Αφρικής.
Ο αναπάντεχος θάνατός του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου του Ζ΄ σε ένα τραγικό και αδιευκρίνιστο ακόμη αεροπορικό δυστύχημα, μαζί με άλλους 16 ανθρώπους τον Σεπτέμβριο του 2004, άλλαξε ριζικά τα δεδομένα.

Συνεχίζουμε τη προσφορά σε πείσμα των καιρών

Η νέα Διοίκηση του Πατριαρχείου έδειξε αδυναμία και αδιαφορία να διατηρήσει και να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που θα είχε στο σχεδιασμό και την υποβολή αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων μέσω του ΜΚΟ, κάτι που αγενώς έκανε στο πρόσωπο θεσμικών παραγόντων που απάρτιζαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος που υπήρχε στην Αθήνα και είχε συσταθεί όπως ο νόμος ορίζει με υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τεσσάρων συναρμοδίων υπουργών. Επιπόλαιες και ανήκουστες επιλογές. Για το λόγο αυτό τα ιδρυτικά μέλη του ΜΚΟ μας θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που «έφυγαν», το πρωινό εκείνο του Σαββάτου της 11ης Σεπτέμβρη 2004 στην «πτήση θανάτου» πάνω από το Αιγαίο με το Σινούκ, αποφάσισαν να συνεχίσουν να προσφέρουν για τον συνάνθρωπο. Αυτή τη φορά όχι μόνο στις ταλαιπωρημένες χώρες της Αφρικής, αλλά σιγά – σιγά και σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη και φυσικά στην Ελλάδα.
Έτσι ο Οργανισμός μας συνεχίζει ανεξάρτητος τις προσπάθειές του με ένα νέο όνομα, ως «Φάρος Ελπίδας». Αποφασίσαμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να εργαστούμε για όσα ο άνθρωπος έχει ανάγκη, σχεδιάζοντας και προγραμματίζοντας τις δράσεις μας για τα επόμενα χρόνια, προσφέροντας έργο μαζί με την ελπίδα .