Ιστορικό

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 2010 κυκλοφόρησε ο αφιερωματικός τόμος «Πορεία Μαρτυρίας». Με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Φάρος Ελπίδας», μετονομασία του «Αλεξανδρινού Φάρου» ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο Μακαριστός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄, ξεκίνησε μια προσπάθεια δημιουργίας και έκδοσης Αφιερωματικού Τόμου στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Μακαριστός Πατριάρχης καταγόταν από τα κατεχόμενα εδάφη της μαρτυρικής Κύπρου και ήταν συγγενής με τον αδικοχαμένο σε επίσης αεροπορικό κυπριακής καταγωγής Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη και συγγενής επίσης με τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.

Η ιδέα ανακοινώθηκε στο Φιλολογικό Μνημόσυνο που είχε πραγματοποιηθεί στο «Ευγενίδειο Ίδρυμα» τον Σεπτέμβριο του 2006, στη μνήμη του Μακαριστού Πατριάρχη και των 16 ακόμη ατόμων που στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 βρήκαν τραγικό θάνατο μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

Για τον σκοπό αυτό, τον Οκτώβριο του 2008, μετά από σχετική αλληλογραφία της Μ.Κ.Ο. «Φάρος Ελπίδας» με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συγκροτήθηκε εντεκαμελής Οργανωτική Επιτροπή, με Πρόεδρο Την Α.Θ.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄.

Η Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίαζε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συντόνιζε τις εργασίες έκδοσης του Αφιερωματικού Τόμου. Επέλεξε διακεκριμένους Έλληνες και τους προσκάλεσε να συνεισφέρουν στον Τόμο συμμετέχοντας με προσωπική τους εργασία γύρω από τις εξής θεματικές ενότητες:
Α) Πατριαρχείον Αλεξανδρείας. Η Ορθοδοξία στην Αφρική – Ιεραποστολή και
Β)Χριστιανισμός και Ισλάμ
Επιπλέον, με επίσημη επιστολή προσκάλεσε τους Προκαθημένους των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, προκειμένου να αποστείλουν μήνυμα – χαιρετισμό για να φιλοξενηθεί στον Αφιερωματικό Τόμο.

Η Επιτροπή επέλεξε ως τίτλο τη φράση «ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» από την φράση του Μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου «Πορεία μαρτυρίας πίστεως Χριστού, πορεία αγάπης πρός τόν άνθρωπον, πορεία αδελφωσύνης πρός τά ανά τόν κόσμον Πατριαρχεία καί τάς Εκκλησίας»

Ο Αφιερωματικός Τόμος , έκτασης 608 σελίδων, τυπώθηκε σε 2.000 αντίτυπα πολυτελούς έκδοσης και διανεμήθηκε δωρεάν σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, Ιεράρχες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Οικουμενικού, Αλεξανδρείας κλπ), δημοσιογράφους, βιβλιοθήκες Ελλάδας, εξωτερικού και βιβλιοθήκες σημαντικών μονών, Θεολογικές σχολές και καθηγητές Θεολογικών σχολών Ελλάδας και εξωτερικού, Εκκλησιαστικές σχολές καθώς και στους συγγραφείς του Αφιερωματικού Τόμου και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής αποφάσισαν ότι τα πνευματικά δικαιώματα των αντιτύπων που θα απομείνουν, αλλά και το σύνολο του έργου ανήκουν στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Φάρος Ελπίδας» για ενίσχυση των κοινωνικών της δράσεων στο μέλλον.

Η εκτύπωση της παρούσης έκδοσης είναι μια ευγενική χορηγία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κ. Πανίκου Παπανικολάου.

Αναμφισβήτητα ο τόμος «Πορεία Μαρτυρίας», ο οποίος και κοσμεί με την παρουσία του ως έκδοση, είναι το αποτέλεσμα μιας ολοκληρωμένης και συντονισμένης προσπάθειας που έγινε από ανθρώπους που θέλησαν με την συμμετοχή τους να τιμήσουν τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ΄ και το έργο του.

Ευχόμαστε οι σελίδες του Τόμου να ζωντανέψουν τις μνήμες των αναγνωστών αλλά και να αποτελέσουν προσφορά μάθησης.