Ηρώδειο Β

«Φως Αλεξανδρινό»
Ηρώδειο – Δευτέρα 6 Ιουνίου 2005

Το μουσικό σεργιάνι στη Μεσόγειο «Φως Αλεξανδρινό», ήταν μια μουσική εκδήλωση που συμμετείχε η ΚΑΜΕΡΑΤΑ , η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΤΡΩΝ και οι ερμηνευτές Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο), Δώρος Δημοσθένους, Κώστας Θωμαϊδης και ο Γιάννης Κούτρας.

Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αγάπη και την συμπαράσταση της Διοίκησης του «Φεστιβάλ Αθηνών» και φυσικά τη συμμετοχή τόσων αξιόλογων καλλιτεχνών και μουσικών.

Καλλιτέχνες και θεατές στο κατάμεστο Ηρώδειο «ταξίδεψαν» σε θαλάσσια μονοπάτια και ρότες της Μεσογείου και νοερά στην Αλεξάνδρεια και το Αλεξανδρινό άσβεστο φως του «Φάρου» της.

Μπορεί να μην βρίσκεται στη θέση του πια αυτό το καταπληκτικό μνημείο, που υπήρξε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, αλλά στη θέση του λίγα μέτρα πιο πέρα, υπάρχει σήμερα το διαχρονικό «Φως» του Πνεύματος, που αναδύεται συμβολικά από την σύγχρονη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Οι ρότες αυτές μας έφεραν αναμνήσεις του παρελθόντος. Η λήθη εδώ δεν μπόρεσε να βρει καταφύγιο. Η Κλεοπάτρα, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Πτολεμαίοι, το Πατριαρχείο, ο Ελληνισμός που άνθισε και μαράθηκε, αλλά ξανά άνθισε πολλές φορές μέσα στους αιώνες και ανάδειξε πρόσωπα και φυσιογνωμίες που η ιστορία τις έχει ήδη κατατάξει στις πρώτες θέσεις.

Ευεργέτες του Ελληνισμού, οι Αβέρωφ, Τοσίτσας, Μπενάκης, Σαλβάγος, Αχιλλόπουλοι, κ.α. έδωσαν ότι μπορούσαν στην πατρίδα τους και στήριξαν το απελευθερωμένο Έθνος μαζί με πολλούς άλλους ακόμη και το 1821.

Ο Καβάφης και τόσοι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης άφησαν το δικό τους Αλεξανδρινό άρωμα, που ευωδιάζει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μέσα από εκείνη τη μουσική βραδιά στρέψαμε μέσα από την εκδήλωσή μας αυτή το βλέμμα μας νοτιότερα από την Αλεξάνδρεια κοιτάζοντας με αγάπη παιδιά χωρών της υπο-Σαχάριας Αφρικής.

Εκεί στρέψαμε τις δυνάμεις μας και την αγάπη μας και σε αυτά τα παιδιά αφιερώσαμε την ξεχωριστή αυτή μουσική εκδήλωση.

Εκεί στείλαμε την βοήθειά μας σε κλιμάκια συνεργαζόμενα με τον Παγκ. Οργανισμό Υγείας, ώστε παιδάκια της Αφρικής να εμβολιάζονταν κατά της πολιομυελίτιδας και να προστατευθούν από μια ασθένεια, που στις περισσότερες περιοχές του κόσμου είναι υπό έλεγχο ή έχει εξαλειφθεί, ενώ σε χώρες της Αφρικής ταλαιπωρεί αθώες παιδικές ζωές.

Την ίδια χρονιά με ενέργειές μας, διαθέσαμε 10.000 ευρώ απ το ταμείο μας και παράλληλα εκχωρήσαμε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μέσω προγράμματος της ΥΔΑΣ του Υπ. Εξωτερικών 250.000 Ευρώ για την αγορά εξοπλισμού τεσσάρων σχολείων στη Γκάνα της Δυτικής Αφρικής (το οποίο δεν πραγματοποίησε).