Υπ. Εξωτερικών

aid

Ο Μ.Κ.Ο «ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» (πρώην «Αλεξανδρινός Φάρος») με αρ. Μητρ. ΥΔΑΣ: 216 για την προκήρυξη προγραμμάτων του Υπ. Εξωτερικών (ΥΔΑΣ) που έπρεπε να υποβληθούν ως τον Μάρτιο του 2006, υπέβαλε εντός των προθεσμιών που είχαν οριστεί από την ΥΔΑΣ πέντε (5) προγράμματα, ως ακολούθως:

1) ΑΛΒΑΝΙΑ – ΧΕΙΜΜΑΡΑ

albaniaΥπεβλήθη πρόγραμμα (σύμφωνα με τα προτεινόμενα της ΥΔΑΣ) για το Δήμο Χιμάρας. Αφορά την ενίσχυση του Δήμου (που είναι Ελληνόφωνος) με υλικοτεχνική υποδομή για την Υπηρεσία Καθαριότητος και πιο συγκεκριμένα: Σύγχρονο απορριματοφόρο, κάδους, καλάθια εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, καθώς και βυτιοφόρο άντλησης και μεταφοράς οικιακών λυμμάτων. Το συνολικό πρόγραμμα που καλύπτει σε αυτή τη φάση τις ανάγκες του Δήμου Χιμάρας έτσι όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική αλληλογραφία της Δημοτικής αρχής προς τον ΜΚΟ, ανέρχεται σε 295.000 ευρώ και από αυτό ο ΜΚΟ αιτείται τη χρηματοδότηση των 221.250 ευρώ.

2) ΙΟΡΔΑΝΙΑ

jordanΥπεβλήθη πρόγραμμα με την ύπαρξη δυο τοπικών φορέων στην Ιορδανία. Ο πρώτος εξ αυτών είναι ο επίσημος Οργανισμός JOHUD που εποπτεύεται πολλά χρόνια από την Βασιλική Οικογένεια της Ιορδανίας και δη την Πριγκίπισσα Basma που προεδρεύει (θεία του Βασιλιά Αμπντάλα) και ο δεύτερος τοπικός φορέας είναι ο επίσης ισχυρός Οργανισμός «Mount Nebo», ο οποίος έχει πολυσχιδή δράση στη χώρα. Το πρόγραμμα αφορά την ενίσχυση ογδόντα φτωχών οικογενειών βεδουΐνων (500 περίπου άτομα), που ζουν σε τρεις συγκεκριμένες περιοχές με μικρές οάσεις κοντά στην έρημο και με έντονα προβλήματα διαβίωσης. Με το πρόγραμμα θα συντηρηθούν και θα επιβιώνουν, αφού θα αποκτήσουν όλα τα αναγκαία για την διαβίωσή τους, όπως κατσίκες, φάρμακα, σπόρους και εργαλεία για καλλιέργειες μικρών κήπων, τρόφιμα, διαχείριση πόσιμου ύδατος κλπ.

3) ΓΚΑΝΑ

ganaΓια τη συγκεκριμένη χώρα της Δ. Αφρικής υποβλήθηκε πρόγραμμα κατάρτισης επιστημόνων που θα μεταφερθούν για το σκοπό αυτό στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα. Το έντονο πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει για τη διαχείριση της γης, επιβάλει την κατάρτιση ντόπιων επιστημόνων, όπως τοπογράφους, πολ. Μηχανικούς, πολεοδόμους κλπ. Η ανάγκη αυτή προέκυψε σε πρόσφατο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Γκάνα και ο ΟΗΕ σε συνεργασία με το Υπ. Δημοσίων Έργων και Φυσικών Πόρων, καθώς και με το Ghana Institution of Surveyors συνεργάζεται με τον ΜΚΟ «ΦΑΡΟ ΕΛΠΙΔΑΣ», ο οποίος υπέβαλε το προαναφερόμενο πρόγραμμα.

4) ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

africaΜε αφορμή το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα της Ν. Αφρικής από το AIDS & HIV, ο ΜΚΟ «ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» σε συνεργασία με τον επί πολλά έτη λειτουργούντα εκεί τοπικό ΜΚΟ «LIFELINE» ο οποίος καλύπτει μεταξύ άλλων και ανάγκες του Υπ. Υγείας της χώρας δρομολογούν σχετικό με το πρόβλημα, πρόγραμμα. Έτσι σχεδιάστηκε πρόγραμμα πρόληψης και ενημέρωσης κατά του AIDS & HIV διάρκειας 200 ημερών, σε μια ακτίνα 1.500 περίπου χλμ βόρεια, δυτικά και ανατολικά της πρωτεύουσας Πρετώρια, με επισκέψεις σε σχολεία, υπηρεσίες, χώρους εργασίας και νοσοκομεία, για επιτόπια ενημέρωση και ανοικτή συζήτηση πάνω στα προβλήματα αυτά, ενώ κλιμάκιο νοσηλευτών και ψυχολόγων θα βοηθά πάσχοντες από AIDS & HIV που διαβιούν σε μικρά χωριά και απομακρυσμένους οικισμούς.

5) ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

zibabuaΤα τελευταία χρόνια η φτώχια στη Ζιμπάμπουε βρίσκεται σε έξαρση και το βιοτικό επίπεδο είναι σε πολύ άσχημη εικόνα. Ο ΜΚΟ «ΦΑΡΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Μπουλαγουάιο και τον τοπικό φορέα ORAP ο οποίος πιστοποιείται και ενισχύεται από το Υπ. Ανάπτυξης της χώρας, υπέβαλε πρόγραμμα λειτουργίας και ενίσχυσης μονάδας ιχθυοτροφείου σε λίμνη νότια της χώρας και σε κοντινή απόσταση με την δεύτερη σε μέγεθος πόλη Μοπουλαγουάιο προκειμένου φτωχές οικογένειες που κατοικούν σε μικρούς οικισμούς πέριξ της λίμνης να ενισχυθούν οικονομικά με την πώληση των ψαριών, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν σιτιζόμενοι από το ψάρι. Σε μια χώρα που ο τιμάριθμος και ο πληθωρισμός καλπάζει και η φτώχια με την ανεργία είναι μόνιμο φαινόμενο, το πρόγραμμα αυτό θα συμβάλει σε ένα ζωτικό κομμάτι των αναγκών μιας ολόκληρης περιοχής.