Σινούκ

11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2004
ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ο Ζ, Η ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ
ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ CHINOOK ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Αδιευκρίνιστα ακόμη και σήμερα τα αίτια της πτώσης

 

sinoukΤραγικό θάνατο βρήκε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ’ μαζί με τα Μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας και το Πλήρωμα ελικοπτέρου Chinook το Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου 2004 λίγο πριν φθάσουν στις Καρυές του Αγίου Όρους για επίσημη Πατριαρχική Επίσκεψη.
Συνολικά έχασαν τη ζωή τους δεκαεπτά άτομα.
Το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού του ΓΕΣ κατέπεσε ελάχιστα λεπτά πριν φθάσει στις Καρυές.
Είχε αναχωρήσει απ την Αθήνα στις 09.34 και επέβαιναν ο Πατριάρχης και η εντεκαμελής Συνοδεία του και το πενταμελές πλήρωμα.
Για άγνωστους ακόμη λόγους το ελικόπτερο κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή της Σιθωνίας στη Χαλκιδική.
Τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή και βυθίστηκαν σε βάθος 900 μέτρων.
Αν και επρόκειτο για επίσημη μετακίνηση Αρχηγού Κράτους σε περίοδο υψίστων μέτρων ασφαλείας λόγω Ολυμπιακών Αγώνων, φάνηκε πως ο σχεδιασμός και τα μέτρα της μετακίνησης είχαν σχεδιαστεί με το χειρότερο τρόπο, με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να χει καταπέσει από τις 10.54 εκείνο το πρωινό και στο ΥΕΘΑ, ΓΕΣ και λοιπές υπηρεσίες να ξεκινήσει κινητοποίηση έρευνας – διάσωσης με πολλές ώρες καθυστέρηση.
Τις επόμενες ώρες εντοπίσθηκαν οι σοροί των πρώτων θυμάτων και την επόμενη μέρα η σορός του Πατριάρχη.
Στη μοιραία αυτή πτήση πάνω απ το Αιγαίο έχασαν τη ζωή τους ο Πατριάρχης Πέτρος, τα πιο επίλεκτα στελέχη της Ιεραρχίας του Αλεξανδρινού Θρόνου, σύμβουλοι και συνεργάτες. Η δε Αεροπορία Στρατού έχασε πέντε άξια στελέχη της, με ιδιαίτερη κατάρτιση και εμπειρία.
Μεταξύ των θυμάτων, ήταν ο Πρόεδρος του Οργανισμού μας Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τα μέλη μας, Χρυσόστομος Παπαδόπουλος Μητροπολίτης Καρθαγένης και Εκπρόσωπος του Πατριάρχη στην Αθήνα, ο νομικός σύμβουλος Γεώργιος Μαύρος και ο Σπύρος Κουρσάρης υπεύθυνος ασφαλείας του Πατριάρχου Πέτρου.